De perfectionist en de parachutist

Onlangs vertelde een vriend van mij een verbluffend verhaal. Joepie, inspiratie voor een nieuwe post!

Lang geleden ging hij geregeld parachutespringen met vrienden. Na een traumatische gebeurtenis was hij ermee gestopt. Dat snapte ik best; een trauma kan het vuur van je passie doen doven.

Tot op een dag.. hij besloot om gewoon te springen. Letterlijk en figuurlijk. “Ik doe het.” Hij nam zijn spullen, vertrok, en hij sprong. Fantastisch vond ik dat! Wat er in zijn hoofd toen omging, geen idee. Maar voor mij kwam dit binnen als een heel mindful verhaal: ik leef nu, niet morgen, niet gisteren, maar nu. Ik spring. Nu. Omdat ik leef.

Ik bedenk me nu dat ik de periode voor mijn burn-out niet echt geleefd heb. Ik sprong niet. Ik wist misschien al wel waar ik naartoe wou, maar de sprong leek me veel te hoog, te gevaarlijk,.. Neen, hier is het toch goed, ik blijf nog even. Ja, maar wat als?

Mijn coach leerde me destijds dat er verschillende soorten van perfectionisme bestaan en al snel kwamen we erachter dat ik de ‘bevriezende perfectionist’ was; ik blokkeerde op alles wat ik wou doen. Want het zou toch nooit perfect zijn. Nooit goed genoeg. Het zou me toch niet lukken.

Lang leve ACT. Zo heb ik mijn waarden duidelijk gekregen. Zo weet ik waarom ik spring. Zo heb ik leren omgaan met monstertjes in mijn hoofd en in mijn hart. Ik weet dat de sprong angstig lijkt, maar toch doe ik het, omdat ik weet waarom ik het doe.

Ik ga wat meer parachutist zijn 🙂

Ik wens jullie in 2021 veel mooie sprongen toe 😉

Liefs,

Julie

Coach Julie’s blog

Ik ben Julie en ik help jou graag “op weg naar een bewust leven”. Op mijn blog kan je allerlei artikels en updates lezen over mijn vakgebied en gebeurtenissen die ik meemaak.

Recente artikels

Mindfulness: over zweven en sokken van geitenwol.
6 februari 2021
Getuigenis burn-out
4 december 2020
Essentiële oliën ‘magie in een klein potje’
4 december 2020